Mona de seda
Fitxa tècnica:
Gènere: videoart i caixa de llum
Direcció: Rosa Brugat
Càmera: Juan Guri i Andrea Resmini
Intèrpret: Rosa Brugat
Durada: 4 minuts i mig
Localització: Museu Darder de Banyoles
Any: 2012 / 2016
Aquest és un projecte subvencionat per les beques KREAS i seleccionat en Festival de Vídeo Art Mav - Casa Encendida Madrid.
Sinopsis:
"Mona de seda" és un vídeo-performance que aprofundeix en els nostres instints animals. A partir del llibre de Desmond Morris "el mico nu", parlem de la regressió de l'ésser humà. Veiem com l'artista es comporta, cada vegada més, en un ésser irracional fins a acabar dissecada en una vitrina com un altre animal qualsevol.
Si vols saber una mica més:
El psicòleg Nicholas Humphrey ens parla d’intel·ligència social. El nostre cervell pel fet de pertànyer a una comunitat es desenvolupa o evoluciona de manera diferent als individus que viuen en aïllament.
Una de les preguntes que sorgeixen és si seria possible una regressió de les espècies. Tots assumim i presumim de la nostra evolució de l'Homo Neandertal a l'Homo sapiens (segons els paleontòlegs el Homo sapiens és la nostra branca més directa). Doncs bé, fa poc s'ha descobert que hi va haver un encreuament entre els dos. Els Sapiens vivien a l'Àfrica i es van expandir a la resta del món, on sens dubte, es van barrejar amb el Neandertal.
Per descomptat no estic pensant que hi hagi aparellament zoofílic amb descendència entre humans i animals, ja que no és possible. Però la transmissió de virus i bacteris és un fet; la Sida va ser transmesa per un error humà a través d'un ximpanzé, la grip aviària o la grip del porc és una transmissió d'animals a humans.
Segons Werner (Premi Nobel) les espècies no tenen per què evolucionar, s'adapten al medi ambient. Si el medi ambient té una regressió, l'espècie humana el segueix. També afirma que hi ha espècies en aquest planeta que si les deixéssim evolucionar, ens superarien.
Potser cal pensar que la regressió de l'espècie avança més per la vessant de l’ànima que per la material.