top of page

Arigatou gozaimasu

Fitxa tècnica:

 

Direcció: Rosa Brugat

Gènere: videoart

Càmera: Jimmy Gimferre / Rosa Brugat 

Muntatge: Joan Riba 

Intèrprets: Gabriela Gardosi, Adriana Cañada, Patrik Domken i amics de Cadaqués 

Localització: Kyoto (Japó) i Cadaqués

Durada: 10 minuts

Idioma: japonès, subtitulat en anglès 

Any: 2015

Descripció:

Les respectuoses formalitats de la cultura japonesa bé es mereixen aquest títol, Arigatou gozaimasu (moltes gràcies).

La curiositat i fascinació que em produeix el Japó i especialment tot el relacionat amb les misterioses Geishes, ​​Maikos i Oiráns, em van portar a fer un viatge al Japó amb l'Adriana, la meva filla, a la qual agraeixo la seva paciència i ser còmplice d'aquest projecte. Durant la nostra estada observàvem, a vegades després de llargues esperes, que sortís alguna misteriosa dona d'una casa de te o que creués ràpidament un dels estrets carrers de Gion (Kyoto) per desaparèixer novament en una cantonada. Va ser en aquesta ciutat on vaig decidir que havia de transmetre allò que estava veient. La cara d'aquestes jovenetes Maikos, sempre acompanyades per una dona gran, em van impactar i vaig pensar que darrere de les seves màscares (el maquillatge) s'amagava una immensa melancolia.

Arigatou gozaimasu no només ens recorda que la bellesa és efímera, sinó que també, ens porta a reflexionar sobre quin rol representen les Maikos i les Geishes avui al Japó. Són només dones de companyia? És un país de contradiccions: elegant, extremadament refinat i alhora cruel i masclista. 

Els preciosos dibuixos eròtics de Shunga daten del període Edo i no van ser publicats fins a 1907. Finalment van ser prohibits pel codi penal japonès. Viatjant al present, trobem artistes tan polèmics com el fotògraf japonès Nobuyoshi Araki, masclista per uns i un geni per altres. És un país on conviu el medieval amb la més alta tecnologia, on el bé comú preval a la individualitat.

Demano perdó si amb la meva visió occidental he pogut ofendre.

Rosa Brugat

Aparicions a premsa:

Rosa Brugat presenta su obra aligatou Gozaimasu

MAV, 2016
Rosa Brugat reflexiona sobre la bellesa a través del món de les ‘geishes'

El Punt Avui, 2016

Rosa Brugat presenta «Arigatou Gozaimisu» al Museu del Cinema

Diari de Girona, 2016

Presentacions:

Loop BCN Festival

Presentació al Museu del Cinema

bottom of page